ORA-Hjulet

ORA-hjuletTM  som analysverktyg

Huvudsyftet med ORA-hjuletTM är att vara ett stöd för fysioterapeuten att arbeta strukturerat och systematiskt vid analys av människans rörelser. Det är framtaget för att ge en struktur vid analys av rörelser, förenkla beskrivning av analysen vid dokumentation och kunna användas både i kliniskt arbete och vid utbildning. Analysens fokusområden är utgångsposition, rörelsestart och rörelseutförande. Kliniskt resonemang görs utifrån:
– hur utförs rörelsen?
– varför utförs rörelsen som den gör?
– vad kan göras för att förändra den?
Efter att åtgärden genomförts, t. ex. en förändrad utgångsposition, analyseras rörelsen igen utifrån samma struktur och insatsen utvärderas.

ORA-hjuletTM i individperspektiv

ORA-hjuletTM används också som pedagogiskt hjälpmedel. Individen beskrivs med hjulets olika delar, t. ex. navet som symboliserar hjärnan, ekrarna är kroppens olika system, däcket levnadsvanor osv. där alla delarna är lika viktiga för att hjulet ska kunna rulla. Här kan påverkbara områden tydliggöras och ge en bild av möjligheter för individen själv att påverka sin situation och kunna nå rörelserelaterad hälsa.

ORA-hjuletTM  i helhets- och livsperspektiv

Helhetsperspektivet innefattar individens hälsa och egna mål insatt i den aktuella livssituationen. T. ex. vad finns med i patientens “ryggsäck” eller vilka “stenar” finns i vägen för patienten? Här kan behov av olika vårdgivare tydliggöras.

Individen ses också i ett livsperspektiv för att komplettera helhetsbilden och vikten av att fortsätta vara i rörelse genom hela livet.

ORA-hjuletTM  används med fokus på personcentrerat förhållningssätt med målformulering utifrån funktion och önskad förändring. Modellen hjälper till att tydliggöra vilken kompetens och behandling som behövs för varje unik individs behov. Den ger guidning i att formulera mål och delmål, planera relevanta åtgärder samt val av utvärdering. Modellen kan också användas som en plattform för summering och överrapportering.